Druk druk druk.

Over hoe wij gemanipuleerd worden.

Maandag zou de drukste dag van het jaar worden op Schiphol. Ik weet niet hoeveel vliegbewegingen. En de ene na de andere suffe komkommer verslaggever stond daar vol verwachting de komende hordes toeristen op te wachten met het grote verschrikkelijke nieuws.
‘ En mevrouw vind u het ook zo verschrikkelijk druk? Hoe vroeg bent u vertrokken van huis?’
‘ Nou wij zijn wel een uur eerder vertrokken, maar alles verloopt soepeltjes hoor.’
Natuurlijk prachtig gearrangeerd door de heren van Schiphol zelf, zodat het net lijkt of alles tijdens de vakantie hoos prima verloopt.

In de verkeerstoren speelt men nog rustig een potje klaverjas en wacht tot het echte werk gaat beginen. Dat begint namelijk de dagen erop. Als alle verslaggevers zich weer op een ander heel spannend komkommer verhaal hebben gestort. De hitte crisis bijvoorbeeld. En zo is het net of Schiphol het fantastisch doet.

Maar dinsdag lopen de transport banden rood aan. Koffers worden uitgekotst, koffers worden opgeslokt. Oververhit word de ene na de andere kist binnengehaald of weggestuurd. Chaos paniek schreeuwende kinderen, uitgeputte moeders, dronken vaders en verlorren koffers. Woensdag komt daar nog een schepje bovenop. File in de lucht, kerosine tekort en overspannen luchtverkeersregelaars. Wachttijden bij de douane en een kind is zoek. Donderdag is er algemene crisis en toiletten lopen niet meer door. Computer storing waardoor koffers nageleverd worden, wanneer? Dat weet geen mens.

Het leger word ingezet, de ME moet er aan te pas komen. En het kabinet komt voor spoedberaad bijeen. Verloven worden ingetrokken en giro 555 word opengesteld. Stuur geen geld maar IJS. En iedereen denk vermoeid. Was het maar weer maandag.