Noem geen mens gelukkig tot hij dood is.

Ik heb geen idee, wie bent u? Ik weet niet eens of het wel een origineel liedje is, maar het zit al dagen in mijn hoofd. Wie bent u nou werkelijk? Weet u het zelf wel? De mens is er goed in om zich anders te profileren dan dat ze daadwerkelijk zijn. Neem nou mijzelf die alom wijd en zijd bekent staat als een verstokt wijndrinker, een kurksnuiver puur sang, tempelier nr 1.
Maar is er ook maar iemand die weet dat ik hevig verslaaft ben aan de Sisi? En stel dat ik het wereld kundig maak, is er überhaupt iemand die het zou geloven. Dit is nog redelijk onschuldig op een paar franse wijnboeren na die failliet zouden gaan.
Maar heeft u zich weleens afgevraagd waarom uw man altijd zo graag alleen naar de kroeg gaat naar zijn zogenaamde maten? U achterlatend met een kopje pislauwe thee op de bank, terwijl meneer mannendingen aan het bepraten is met andere mannen. Weet u wel zeker dat hij niet liever stokpaardje rijd inplaats van de pruimen op sap zet? Je weet het pas als het te laat is en hij verdwenen is met een lekkere reetveter en jou moe, uitgeleefd met jong kroost achter laat. Nooit achter hem gezocht. En dat is het, we weten het vaak niet wat er achter iemands voordeur schuil gaat, laat staan in het warrige brein. Zo hebben we de laatste tijd genoeg zieken voorbeelden mogen meebeleven. Ineens is Boer zoek vrouw zo erg niet meer, kan ik Jantje Smid velen en lach ik om de cholesterol reclame. Het is waarschijnlijk toch niet echt, niets is wat het lijkt (ditisweleenechtliedtrouwens) althans, dat heb ik altijd gedacht.
Wie kan je nog geloven, wat is nog echt, is een waarheid nog wel een koe?
Geef mij dan maar die schatten van verzekeraars, bankiers en politici. Als die een deur voor je open houden weet je tenminste zeker dat hij keihard in je smoel word teruggegooid. Niets zo betrouwbaar als deze volgevreten zakkenvullers zonder idealen. Maar van de rest durf ik mijn hand niet meer in het vuur te steken. Je kan ook nergens meer van op aan, wat vroeger niet goed was is nu zo slecht nog niet. Als je kan vliegen denk je dat je ook voor god mag spelen.
Wanneer komt nou toch die zelfmoordpil eens uit? En verspreid dit evenals de ongevraagde folders van de postcode loterij en maak mij blij. Ook zoiets, wel eens een winnaar gesproken?
Ik hou van je, ik zeg het vaak en ik meen het ook, maar wat is hier de strekking dan van?
Volgens mij is houden van beseffen dat iets zo dierbaar is, dat het onverdraaglijk zou zijn om het te verliezen. Zou die co piloot zulke gedachtes hebben gehad? En inplaats van een pil een berg hebben genomen? We weten het niet en de waarheid zal nooit boven tafel komen want andere belangen spelen een veel grotere rol in deze onmenselijke tragedie. De rook was nog niet opgestegen of er werd al gewezen om zichzelf alvast in te dekken. Ineens ging men beseffen dat Holleeder geen knuffel crimineel was maar een gestoorde maniak. En toen braken mijn vliezen. Er blijft een hoop achter de voordeur verscholen maar dit lag toch al jaren open en bloot op straat als een vieze oude lekkende vuilniszak. Als we deze dwazen al niet op hun waarde kunnen inschatten, hoe moet dat dan met de echte gestoorde?