Ouwe Klare.

Ouwe Klaas zit in m’n schommelstoel nog een beetje na te genieten van de balkenbrij die ik voor hem had gemaakt.
De TV stond aan want hij wou straks het journaal ff zien.
Hij nippend aan de jenever die al zo lang bij mij in de kast stond, dat het ondertussen een ouwe klare was geworden. En ik de aller-goedkoopste Beaujolais die ik maar had kunnen vinden. Mijn laatste restaurant bezoek was iets buiten de begroting gevallen.
‘Is die lekker Klaas,’ vroeg ik.
‘Ja jongen net wat een ouwe man nodig heeft.’
Klaas is de laatste tijd een beetje uit z’n hum omdat zijn 28 jarige vriendin er van door is met een 10 jaar jonger puistekoppie. ‘Ach ik kon dat jonge spul toch niet meer bijhouden,’ zei de 78 jarige Klaas brommerig.
Terwijl de stakende pubers lacherig niet wetend waarvoor over de beeldbuis blèren, vraagt Klaas: ‘waarom staken ze Sjek?’
‘Oh om de 1040 uren norm,’ leg ik uit.
‘Dat ze het er niet mee eens zijn dat ze wel 1040 uur naar school moeten per jaar. En nu eigenlijk nog maar 1000 maar zelfs dat vinden onze puistkoppen nog teveel.’
‘Écht?!,’ zegt Klaas met grote verontwaardiging in z’n ogen. ‘Wij mochten vroeger niet eens naar school, wij moesten op ons 12e om 6 uur ’s ochtends in de haven klaar staan, en werken tot 6 uur ’s avonds’.  
‘Ja en vroeger hadden ze geen drempels maar kuilen Klaas’
‘En noem je dat staken Sjek? Een beetje teuten door de stad, hier en daar een eitje gooiend’.
Ja echt roerig kwam het niet over moest ik toegeven. Het waren net pubers die het voorzichtig voor het eerst met elkaar gingen doen. Lacherig en spannend niet wetend wat je te wachten stond.
‘Vroeger,’ zei Klaas, ‘vroeger toen wist men nog wat staken was. Toen ging men met duizenden de straat op voor meer loon. Betere arbeids voorwaarden. En dat onze kinderen naar school mochten, dat heb ik dus voor Jan Lul gedaan begrijp ik nu.
Ik vind de jeugd eigenlijk zo verschrikkelijk dom dat ze geen 1000 maar 2000 uur naar school zouden moeten gaan. Breezer zuipende nietsnutten zijn het. Allemaal.’
Ik lach zachtjes en denk. Lieve ouwe klare Klaas.