Welk doel?

 

De waarheid is maar moeilijk te vinden vandaag de dag. Bestaat zij überhaupt nog wel vraag ik mij steeds meer en vaker af. Is de waarheid tegenwoordig iets van wie het meeste geld bezit. Ik kijk journaals en lees kranten, stel vragen aan mensen die ik hoog heb zitten, en ondanks dat ik niet gestudeerd heb ben ik geen domme lul die klakkeloos alles maar tot zich neemt. Maar zo voel ik mij met tijd en wijlen wel. Ik verdiep mij en probeer het van verschillende kanten te bekijken, maar hoe meer ik lees, des te meer vragen het opwerpt. Worden wij collectief gemanipuleerd en massaal in de zeik genomen en zo ja, met welk doel? Een Baudet valt makkelijk door de mand, daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben. Een Trump kun je ook dwars door de glazenbol bekijken en schaamteloos weglachen, geen achterlijke jongens, wel zeer geslepen.

Maar als wetenschappers onder druk van veel geld ons op verkeerde paden gaan leiden word de waarheid wel heel dun. Wat is de waarheid nog waard en hoeveel mag het kosten, wil je het nog wel weten, en hoe weet je of dit de waarheid wel is. Zouden al die pannenkoeken van de toeslagenaffaire inclusief Rutte wel beseffen wat waarheid betekend. Oké, hun waarheid is een hele andere dan die van de slachtoffers, en over een jaar of 30 zal er ongetwijfeld ergens een sorry uitrollen. Tenenkrommend zat ik naar de verhoren te kijken hoe het afschuifsysteem weelderig tierde op de halfslachtige vragen uit het zelfde pluche. Ieder had zijn eigen waarheid, ook al liepen ze ver uiteen. Waardoor twijfel en halfslachtige onjuistheden weer zo in een context geplaatst werden dat het bijna aannemelijk zou zijn. De overgrote meerderheid trapt hier met lede ogen in, en daar loert ook meteen het gevaar. De critici die hier kritisch over zijn worden al gauw als complot terroristen bestempeld en hun waarheid, waar of niet, word al snel als belachelijk afgedaan.

Dat de leugen regeert is misschien, hoe triest ook, wel een waarheid. Ondertussen weet ik niet meer wie of wat ik geloven moet, ik wil naar waarheid en geweten leven, maar hoe dan als je constant met desinformatie bestookt word. Overspoeld met onwaarheden en keiharde leugens die je na veel speur werk weer kan ontkrachten, maar waarom gloeiende godver? Heb ik hier om gevraagd? Ik wil enkel en alleen juiste informatie, maar dat schijnt een groot goed te zijn these days. En dan bedoel ik niet de roddel en achterklap van het wel en wee van de randdebielen club Baudet en trawanten, want daar veeg ik al tijden mijn masochistische geseculariseerde kont als een zondvloedgeloof mee af. Maar wel als het om onze gezondheid gaat. Is er dan niemand meer met gezond verstand zonder dat dit zelfde gezonde verstand bedoezeld word door een achterliggende leugenachtige gedachtegang?

Dat de waarheid op het kerkhof ligt is ook een leugen want de huichelaar danst continu om ons heen met een gemene glimlach van oor tot oor, blij dat de misleiding weer stof genoeg heeft doen opwaaien. Dus als je de waarheid placht te vinden, zoekt die dan vooral bij jezelf, want het kerkhof is slechts een schuilplaats waar je zoekend en dolend bij de hand van de leugen om de waarheid word geleid, maar nooit het juiste antwoord vind.

Aan alle kanten is bewezen dat mondkapjes geen ene fuck uitmaken, een waarheid die ik graag wil geloven, en toch laten we ons collectief muilkorven, om maar een voorbeeld te geven. Schril geroeptoeter tegen de betweters en een dikke vinger naar mij omdat ik nu eenmaal geen aandelen heb in mondkapjes.

Maar gelukkig zijn er hele volksstammen die het wel weten en u en mij wel even de waarheid komen verkondigen als een Jehova voet op een tochtige zondag morgen.
Maw: Laat je toch niet gek maken Peeps, jullie zijn het toch allang, en prijs jezelf daarmee gelukkig.
Leef gewoon naar eer en waarheid daar slaap je uiteindelijk het lekkerst op, en zo vergroot je meteen de afstand tussen de slappe waarheid en de keiharde leugen.

MJ